Płyta czy czajnik szybciej zagotuje 1 litr wody? Ile energii zostanie przy tym zużyte?
Pobrane z Youtube Elektryk do Domów, Naprawa Elektryki w Domu, Serwis naprawy elektryki i Elektroniki, Elektryk Warszawa, Naprawa Elektryki Warszawa, nasz elektryk z dojazdem na terenie Warszawy i okolic pomaga w trudnych sprawach.
Related
38 thoughts on “Co szybciej zagotuje wodę? Czajnik czy płyta? Ile energii zostanie zużyte?”
garnek powinien mieć powierzchnie 100% płyty i moc maksymalna powinny być takie same
Czy ktoś się orientuje o zapisach porównawczych: kuchenka gazowa vs kuchenka elektryczna? Chodzi mi czy ktoś to gdzieś opisał np. w tabelce. Chcę przekonać osobę używajacą kuchenkę na propan żeby wymieniła ją na kuchenkę z żeliwnymi krążkami. Tylko przemawiają do niej wyłącznie argumenty ekonomiczne czyli ile realnie będzie oszczędności względem gazu. Kiedyś robiliśmy test indukcji vs gaz no i gaz wygrał z 20 litrową wodą tu i tu (chodzi w tym przypadku o czas). Niby wiadomo że jest taniej ale szybkość gotowania też istotna.
Co to jest? Pokaz bezdurności, czy jeszcze coś innego? Prawa fizyki są nieubłagane. A co to za porównanie? W jak durnych warunkach "badania" będą większe straty ciepła do otoczenia? Sensowne to by to było, gdyby przy tym samym ciśnieniu taka sama ilość wody o tej samej temperaturze była podgrzewana w termosie wysokiej klasy, ograniczającym max. straty ciepła do otoczenia przez oba elementy grzejne doprowadzone przed testem do takich samych warunków termicznych, czyli posiadały skumulowaną w swoich masach taką samą ilość ciepła. Jeśli inaczej, to nie rzetelny test lecz smętny pokaz dla mało kumatej gawiedzi. Wszystko i na temat.
Ja bym proponował przeprowadzić bardziej wiarygodny pomiar. Ponieważ garnek ma swoje przewodnictwo ciepłe i dużo oddaje ciepła na zewnątrz nie tak jak plastik. Zakryć także od początku pomiaru garnek by należało. Rozumiem że czepiam się szczegółów ale wynik według mnie wyszedłby na plus dla płytki indukcyjnej. Pozdrawiam
Dzięki za weryfikację magicznych właściwości płyt indukcyjnych jakie wpaja nam marketing. W rzeczywistości efektywność nie odbiega znacząco od płyt ceramicznych(tradycyjnych).
Ta historia jest niezwykła. Gdyby ktoś opowiedział ją w filmie czy książce, podniósłby się krzyk, że autor nie ma pojęcia o psychologii postaci i tworzy twisty, które nie mogłyby wydarzyć się w prawdziwym życiu. A tu proszę – jaka niespodzianka. Życie niczego nie zmyśla.
No nie do końca tak to wygląda. Trzeba wziąć pod uwagę że płyty indukcyjne są także na prąd trójfazowy a to bardzo zmienia postać rzeczy. W cenie za prąd zwłaszcza. Dodatkowo test mógłby czajnik vs czajnik a nie garnek. Szczerze ten test nie ma sensu 🙁
Test lipa. Nie stać cie na garnek z przykrywką? Przecież to mogło się gotować kilka niepotrzebnych sekund zanim wyłączyłeś kuchenkę. Poza tym kuchenka pobór 1,9 kw a czajnik 2,1 kw.Skoro wieksza moc to i szybciej zagotowane
Specem nie jestem, Ale wydaje mi się, że mało miarodajny test. Przez blisko 50% czasu rondelek był bez przykrycia co z pozycji kowalskiego, który nie jedną wodę na ryż gotował widział różnice w czasie kiedy przykrył rondelek, a kiedy przez roztargnienie zapomniał; wyszedł z kuchni i wraca po paru min celem kontroli z zalozeniem z on sie spóźnił i patrzy ze woda sie jeszcze nie gotuje. Łapiąc sie za głowe (bluźniąc na głos lub pod nosem słowem na k… klasycznie) , ze zapomniał przykryć i zmarnował ….strzelam.. ze 2 min życia których na loterii nie wygrał. Dlatego dla mnie zwycięzcą jest indukcja w tym teście z uwagi na prądozerność i czas który powinien być poniżej 3 minut i to znacząco , a moze nie wiele ponad 2. Ps jestem użytkownikiem czajnika gazowego. Moja wypowiedź jest na podstawie tylko filmu
Nie można porównywać czasu gotowania dwóch urządzeń o różnych mocach gdzie płyta pobiera 1900W a czajnik ponad 2100W. powinny być 2 urządzenia tej samej mocy poboru.
Ilość ciepła na podgrzanie 1 l wody Q=mCwdt (m=1 kg, C-4700J/kgC, dt -80C jak podgrzewamy od 20 do 100C) = 376000J . A wiemy że 1J=1W.s Czyli przy 2000W dostarczonej energii wychodzi 188s czyli 3 minuty 8 sekund. Choćby nie wiem co szybciej się nie da zagotować 1 l wody przy normalnym ciśnieniu. Dłuższy czas tam gdzie straty ciepła są większe. Naczynie ma znaczenie i ilość traconego ciepła.
Jaka była różnica między czajnikiem a tym garnkiem? – garnek nie miał przykrycia. Dużo ciepła odparowywało i woda w garnku z pokrywką mogłaby się szybciej zagotować
garnek powinien mieć powierzchnie 100% płyty i moc maksymalna powinny być takie same
Co za bzdura indukcia szybciej zagrzeję wodę.
słaby twój test jest .
super test ale zabrakło jeszcze mikrofalówki
test lipa-niedokładny
ja gotuję wodę na kuchence, mam czajnik z ariete i nie narzekam
Czy ktoś się orientuje o zapisach porównawczych: kuchenka gazowa vs kuchenka elektryczna? Chodzi mi czy ktoś to gdzieś opisał np. w tabelce. Chcę przekonać osobę używajacą kuchenkę na propan żeby wymieniła ją na kuchenkę z żeliwnymi krążkami. Tylko przemawiają do niej wyłącznie argumenty ekonomiczne czyli ile realnie będzie oszczędności względem gazu. Kiedyś robiliśmy test indukcji vs gaz no i gaz wygrał z 20 litrową wodą tu i tu (chodzi w tym przypadku o czas). Niby wiadomo że jest taniej ale szybkość gotowania też istotna.
Dobra robota !!!
Pozdrawiam
PP.
Co to jest? Pokaz bezdurności, czy jeszcze coś innego?
Prawa fizyki są nieubłagane.
A co to za porównanie? W jak durnych warunkach "badania" będą większe straty ciepła do otoczenia?
Sensowne to by to było, gdyby przy tym samym ciśnieniu taka sama ilość wody o tej samej temperaturze była podgrzewana w termosie wysokiej klasy, ograniczającym max. straty ciepła do otoczenia przez oba elementy grzejne doprowadzone przed testem do takich samych warunków termicznych, czyli posiadały skumulowaną w swoich masach taką samą ilość ciepła.
Jeśli inaczej, to nie rzetelny test lecz smętny pokaz dla mało kumatej gawiedzi.
Wszystko i na temat.
Ale piki poboru prądu były ponad 5000 W 😉
polecam lekturę o sprawność indukcji i grzałki rezystancyjnej. Fizyki się nie oszuka.
Nie daję łapki w dół, ale test mocno niemiarodajny. Brak podanych temperatur i warunków zbliżonych do laboratoryjnych (choćby przykrywka).
Kciuk do góry za test, przykrycie garnka kawałkiem szyby działałoby na korzyść indukcji jak sądzę.
Test beznadziejny.
czajnik ma więcej mocy to widać dlatego szybciej nagrzewa
Ja bym proponował przeprowadzić bardziej wiarygodny pomiar. Ponieważ garnek ma swoje przewodnictwo ciepłe i dużo oddaje ciepła na zewnątrz nie tak jak plastik. Zakryć także od początku pomiaru garnek by należało. Rozumiem że czepiam się szczegółów ale wynik według mnie wyszedłby na plus dla płytki indukcyjnej. Pozdrawiam
woda w czajniku ma bezpośredni styk z grzałka i dlatego szybciej zagotuje niż indukcja
Dzięki za weryfikację magicznych właściwości płyt indukcyjnych jakie wpaja nam marketing. W rzeczywistości efektywność nie odbiega znacząco od płyt ceramicznych(tradycyjnych).
Ta historia jest niezwykła. Gdyby ktoś opowiedział ją w filmie czy książce, podniósłby się krzyk, że autor nie ma pojęcia o psychologii postaci i tworzy twisty, które nie mogłyby wydarzyć się w prawdziwym życiu. A tu proszę – jaka niespodzianka. Życie niczego nie zmyśla.
Wyszło, że czajnik szybciej, no a u mnie płyta indukcyjna duuużo szybciej bo mam przycisk turbo i gotuje wodę w 30 sekund.
Ciekawy byłby test zagotowania wody na płycie indukcyjnej kontra zwykłej na spirale grzewcze.
Za bardzo prowizorka z tego testu niestety.
No nie do końca tak to wygląda. Trzeba wziąć pod uwagę że płyty indukcyjne są także na prąd trójfazowy a to bardzo zmienia postać rzeczy. W cenie za prąd zwłaszcza. Dodatkowo test mógłby czajnik vs czajnik a nie garnek. Szczerze ten test nie ma sensu 🙁
Przy większej ilości wody będzie jeszcze wyraźniejsza różnica. Fajny test. pozdro
Test lipa.
Nie stać cie na garnek z przykrywką? Przecież to mogło się gotować kilka niepotrzebnych sekund zanim wyłączyłeś kuchenkę. Poza tym kuchenka pobór 1,9 kw a czajnik 2,1 kw.Skoro wieksza moc to i szybciej zagotowane
pomysł na test super, ale wykonanie słabe. zawsze przy tego typu testach wszystko powinno być dopięte na ostatni guzik.
Zupełnie nie profesjonalne nagranie, nie byłeś dobrze przygotowany. Odkrywanie pojemnika z wodą opóźnia zagotowanie wody
Specem nie jestem, Ale wydaje mi się, że mało miarodajny test. Przez blisko 50% czasu rondelek był bez przykrycia co z pozycji kowalskiego, który nie jedną wodę na ryż gotował widział różnice w czasie kiedy przykrył rondelek, a kiedy przez roztargnienie zapomniał; wyszedł z kuchni i wraca po paru min celem kontroli z zalozeniem z on sie spóźnił i patrzy ze woda sie jeszcze nie gotuje. Łapiąc sie za głowe (bluźniąc na głos lub pod nosem słowem na k… klasycznie) , ze zapomniał przykryć i zmarnował ….strzelam.. ze 2 min życia których na loterii nie wygrał. Dlatego dla mnie zwycięzcą jest indukcja w tym teście z uwagi na prądozerność i czas który powinien być poniżej 3 minut i to znacząco , a moze nie wiele ponad 2.
Ps jestem użytkownikiem czajnika gazowego. Moja wypowiedź jest na podstawie tylko filmu
Mierzyłem kilka razy i na różnych palnikach, czajnik zawsze był szybszy.
Przecież to proste to szybciej gotuje co ma większą moc. Spróbuj zagotować na żelazku też da radę i ma termostat
To ziemniaki na obiad też w 3min ugotuje czy zupę hi hi takie doświadczenia to między bajki
w sumie ciekawy filmik. mam czajnik elektryczny breville, bardzo szybko gotuje wodę.
Nie można porównywać czasu gotowania dwóch urządzeń o różnych mocach gdzie płyta pobiera 1900W a czajnik ponad 2100W. powinny być 2 urządzenia tej samej mocy poboru.
Ilość ciepła na podgrzanie 1 l wody Q=mCwdt (m=1 kg, C-4700J/kgC, dt -80C jak podgrzewamy od 20 do 100C) = 376000J . A wiemy że 1J=1W.s
Czyli przy 2000W dostarczonej energii wychodzi 188s czyli 3 minuty 8 sekund. Choćby nie wiem co szybciej się nie da zagotować 1 l wody przy normalnym ciśnieniu. Dłuższy czas tam gdzie straty ciepła są większe. Naczynie ma znaczenie i ilość traconego ciepła.
Jaka była różnica między czajnikiem a tym garnkiem? – garnek nie miał przykrycia. Dużo ciepła odparowywało i woda w garnku z pokrywką mogłaby się szybciej zagotować
Witam,
Jakiej marki jest ten miernik energii, swoją drogą warto byłoby testować na własne potrzeby co poniektóre urządzenia "energooszczędne"…
używam czajnika elektrycznego, mam szklany z profi cook, i woda jest gotowa w mgnieniu oka, więc rano nie muszę czekać na kawę 😉
W teście pracuje płyta indukcyjna jednofazowa. Czy płyty trójfazowe mogą pobierać mniej prądu?